Hálózat kiépítés

Sokan azt hiszik, hogy az internethálózatok egyszerűek és könnyedén kialakíthatók bármilyen cégnél vagy irodában. Azonban ez nem felel meg a valóságnak. Az igazság az, hogy a legtöbb internetes, belső hálózati probléma a nem megfelelő kialakítás miatt van. Cégünknél tapasztalt informatikusok és rendszergazdák dolgoznak, akiknek szalan hálózat kialakítása.

A rendszergazdat.eu lehetőségei között minden régi és új ügyfelünk megtalálja az ideális megoldást és árat, hogy a hálózati karbantartástól a wifi hálózat kialakításáig mindenben jól járjon. Mivel fontosnak látjuk azt, hogy a lehető leggyorsabb hibaelhárítást is megvalósítsuk, már egy órán belül szoktunk intézkedni, akár kiszállással, akár telefonon keresztül.

 

  • A telephely, iroda felméréselan
  • Hálózatépítési terv készítése, ajánlat
  • Hálózat kiépítése (Wifi, LAN), tesztelése
  • Hálózati dokumentáció készítése, átadása

Egy cég életében elengedhetetlen a helyi hálózat (LAN) kialakítása. A hálózaton keresztül érik el a kliens gépek a szervert, esetleg hálózati nyomtatót, illetve a gépek egymást. Munka szempontjából főleg ahol nagy adatátvitel folyik ott a kábeles megoldás a javasolt, és a vendég gépeknek ( notebookok, telefonok) pedig WIFI, ami nem árt ha el van szeparálva a helyi hálózattól, tehát más tartományba vannak, így nem látnak bele a helyi hálózatban.

Sokan nem tudják, hogy pontosan hogyan is zajlik a wifi hálózat kialakítása, és emiatt a rosszul kiválasztott rendszergazda munkájával sem elégedettek. Ha valóban szakképzett és tapasztalt informatikust szeretne megbízni ezzel a feladattal, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. A megfelelő kialakítás mellett a rendszerfelügyeletet is vállalni tudjuk, mégpedig költséghatékony árakon.

A lan hálózat kialakítása érdekében nem árt tudni néhány fontos lépést. Először is a szükséges hardvereszközök telepítése, aztán jöhet az internetkapcsolat felállítása, ami nem minden esetben kötelező. Ezt követi a számítógépek pontos összekapcsolása, s majd csak ezek után jöhet a hálózat beállítása varázsló futtatásával, ami csak vezeték nélküli hálózat esetén kell.

Amennyiben a VPN hálózat kialakítását szakemberre bízná, érdemes igénybe vennie cégünk szolgáltatásait. Vállalatunk munkatársai évek óta halmozzák a tudást, tapasztalatuk mellett pedig nem elfelejtendő a szakértelem sem. Rendszergazdáink segítséget nyújtanak mindenben, a rendszerfelügyelet során pedig a frissítéseket is elvégzik. Ha szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról, árainkról, valamint az Ön teendőiről ilyen esetben, akkor mindenképp keressen fel bennünket.

Mivel is jár pontosan egy vpn hálózat kialakítása? Hogyan érhetjük el, hogy mi is részesei lehessünk egy virtuális privát szervernek? Létezik-e gyors megoldás a rendszerhibák eltávolítására és megszűntetésére? Hidd el, hogy ezekre a kérdésekre itt mind meg fogod találni a választ és ezek által nyugodtan használhatod számítógépes rendszereidet.

 

Legelterjedtebb WIFI szabványok

IEEE szabványMegjelenés idejeMűködési frekvencia (GHz)Sebesség (jellemző) (Mbit/s)Sebesség (maximális) (Mbit/s)Hatótávolság beltéren (méter)Hatótávolság kültéren (méter)
Eredeti 802.1119972,40,92~20~100
802.11a199952354~35~120
802.11b19992,44,311~38~140
802.11g20032,41954~38~140
802.11y20083,72354~50~5000
802.11n20092,4 / 574600~70~250
802.11ac201355001300~140~350
  • 802.11a: 5 GHz-es frekvenciasávban működő eszközök; előnye a nagy távolság és sávszélesség, viszont jellemzően csak pont-pont kapcsolatra használják és az ehhez használható eszközök általában drágábbak. Különösen fontos az optikai rálátás a két pont között.
  • 802.11b: 2,4 GHz-es tartományban működő eszközök; hatótávolsága a terepviszonyoktól függően széles skálán mozoghat, lényegesen kisebb, mint a 802.11a, pont-multipont kapcsolatoknál 1 km-es sugarú körön belülre szokták tervezni. Átviteli sebessége max. 11 Mbit/s
  • 802.11g: 2,4 GHz-en működő eszközök, a 802.11b-vel sok tekintetben megegyezik, a routerek nagy része mindkettőt támogatja. Előnye, hogy nagyobb sávszélességet képes átvinni, hátránya pedig, hogy a távolság növekedésével lényegesen romlik a hatásfoka és érzékenyebb az interferenciára. Átviteli sebessége max. 54 Mbit/s.

Beüzemelés

Az eszköz beüzemelése nem áll másból, minthogy a kezelési útmutató szerint bedugjuk az UTP kábelt, és az energiaellátást biztosító adaptert. Elvileg ilyenkor, az előzetes, gyári konfiguráció alapján mobil eszközünkön látjuk a hálózatot, és rácsatlakozhatunk. Amennyiben mégsem így történik, szükséges a router konfigurálása. Ez úgy történik, hogy az UTP kábel egyik végét a routerbe, másikat pedig egy olyan számítógépbe dugjuk, ami rendelkezik hálózati kártyával. Ilyenkor egy internetes böngésző címsorába beírva a router IP címét, elérünk egy adminisztrációs felületet. Ezt az IP címet a kezelési könyvben találjuk. A felületen belül általában található egy hálózatbeállító „varázsló” ami lépésről-lépésre segít a hálózat kialakításában. Gyakorlottabbak a kézi funkciókat és beállítási lehetőségeket is választhatják.

Titkosítás

Alapértelmezésben a hálózatunkat bárki láthatja, aki a router hatókörén belül tartózkodik. Mivel ezt rossz szándékkal ki is lehet használni, mindenképpen javasolt, hogy a hálózatot jelszóval védjük. Ilyenkor, az első bejelentkezéskor mobil eszközünk kérni fogja a routeren beállított jelszót, de a későbbiekben már meg fogja jegyezni, nem lesz gondunk vele. A másik lehetőség a MAC szűrés. A MAC egy számsor, ami minden egyes hálózati eszközt fizikailag azonosít. Ezt általában az eszköz menüjében, hátlapján, kezelési könyvében találjuk. Ha előzetesen a router menüjében megadtuk, hogy mely eszközök csatlakozhatnak, akkor szintén nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, mert illetéktelenek nem férnek a hálózatunkhoz.

Ha kicsi a jel

Általános probléma, hogy az otthoni Wi-Fi routerünk jele nem elég erős, vagy stabil ahhoz, hogy lakásunk távolabbi pontjaiban is működjön. Ezen a problémán néhány egyszerűbb trükkel tudunk segíteni, amiknek segítségével egy kicsit kitolhatjuk a jeladó hatókörét. Manapság már szinten minden ilyen eszköz „n”-es szabványú, mely elméletileg akár 100 méteres körzetben is képest jelet biztosítani. Ez persze szabadtérben igaz, így a falakkal szabdalt házunkban vagy lakásunkban jóval kisebb távolsággal kell számolnunk.

A legegyszerűbben úgy tudjuk kideríteni, hogy milyen szabvánnyal dolgozik a router, ha megnézzük a dobozán. Egy 802.11b/g/n jelölést kell keresnünk, amennyiben nem látunk ilyet, akkor érdemes rákeresni az eszköz típusára. Ha csak „b” és „g” szabványokat támogat a router, akkor érdemes vásárolni egy újabb típust, hiszen már 5-8000 forint környékén kaphatunk jobb minőségű, „n”-nes routert, aminek jóval nagyobb a hatótávja. Ha már ilyen eszközünk van, és ennek ellenére nem stabil, vagy erős a jel, a ház egyes pontjain, akkor kell a következő trükkökhöz folyamodnunk.

A router előre meghatározott csatornán kommunikál a többi eszközzel. Az egyik legtöbbször előforduló probléma, hogy az adott csatornát már az egyik szomszédunk használja. Ilyenkor ezek összeakadhatnak, és a jel erőssége, illetve az internet sebessége is csökkenhet. Hogy ezt kiküszöböljük, be kell lépnünk a router kezelői felületére. A megnyíló oldalon meg kell keresnünk a Wi-Fi-re vonatkozó beállításokat, ahol rögtön meg is látjuk a csatornák (Channels) beállítást. Itt a számokkal jelölt csatornák közül tudunk válogatni. Látatlanban lehetetlen megmondani, hogy melyik csatorna lesz számunkra a megfelelő, így nekünk kell végigpróbálgatni, hogy melyiken erősebb, és gyengébb a jel.

Androidos okostelefonra viszont létezik olyan ingyenes program, amivel ez könnyen kideríthető. Ha találunk egy szabad csatornát, akkor hatalmasat nyerhetünk hatótávot és sebességet illetően is. Szintén külön beállítással rendelkezik a jeladás erőssége. Itt routertől függ, hogy milyen szinten tudjuk állítani ennek mértékét, de érdemes, ezt minél magasabbra belőni. Ugyanabban a menüben kell keresgélnünk, ahol a csatornákkal is próbálkoztunk, viszont most a „Transmit Power” jelölésű mezőt kell állítani.

Jelerősítés antennával és ismétlővel

A routeren egy vagy több botantenna található, némelyik le is csavarozható. A legtöbben nyíl egyenesen felfelé állítják a router antennáit, ami nem túl előnyös, mivel az antennákhoz képest merőlegesen történik a jelek sugárzása. Éppen ezért érdemes az összes antennát megdönteni, méghozzá különböző irányokba. Így az emeleten, és a távolabbi helységekben is jóval nagyobb eséllyel lesz jelünk. A komolyabb routereken cserélhető az antenna, így a gyári megoldásokat akár komolyabb darabokra is lecserélhetjük. Ha ez sem segít, vásárolhatunk irányított antennát, aminek az a hátránya, hogy csak egy kis térszögben lesz fogható a Wi-Fi, ott viszont erősebben.

Amennyiben korábban már behúztunk hálózati kábelt a szobákba (pl. egy fix, asztali gép miatt), de most Wi-Fi routerre szeretnénk váltani, megtehetjük, hogy két Wi-Fi routert UTP kábellel összekötünk, így két helyen sugározzák a jeleket, aminek köszönhetően lakásunkban és környékén nagyobb területet fedhetünk le internettel. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az IP címek kiosztásánál a két router más-más tartományt használjon, különben ütközések lehetnek.

Végül, de nem utolsósorban, jó megoldás lehet, ha egy Repeater-t, magyarul jelismétlőt vásárolunk. Ezt olyan helyen kell elhelyezni, ahol még jól foghatóak a router jelei. Az ismétlő veszi ezeket a jeleket, és továbbítja a lakás olyan pontjára is, ahol addig egyáltalán nem volt vétel.

Mobil hotspot

Az okostelefonok közül több tud routerként viselkedni. Ilyenkor a telefonunk egy Wi-Fi adóvá alakul, ami a mobilnetünket szórja szét. Természetesen ennek hatóköre nem olyan nagy, mint egy sok antennás routeré, de arra bőven elég, hogy Wi-Fi táblagépünket vagy notebookunkat ellássuk internetes kapcsolattal. Az előzőekben leírtak a mobil hotspotokra is vonatkoznak, tehát lényeges a csatorna megválasztása és a titkosítás beállítása.