HDD helyett SSD!

Ezt a cikket azért hoztam létre, mert mostanában elég sok megkeresés jön arra vonatkozóan, hogy gyorsítani szeretnének a gépen. Nyilván lehetne memóriát, procit cserélgetni, de mivel az Operációs rendszer és a programok a HDD-n helyezkednek el, ezért ennek kell főként gyorsnak lenni, hiszen innen töltődik be az operációs rendszer és a programok is a memóriába. És ha egy lassú régi HDD-k (pl 5200 rpm) van, akkor ez igen lassú lesz! Főleg ha Windows 10 -et használunk, mert olyan sok “fölösleges” szolgáltatás fut a háttérben ami folyamatosan használja a HDD-t! Pl. a minap egy vadi új Asus Core i3 -as laptopot hoztak telepítésre, hát őszintén megvallva, azt hittem befonom a hajam! Hogy miért? Mert borzasztó lassú volt, sőt még hallottam is hogy kerreg a HDD benne folyamatosan! Pár szolgáltatást lelőttem pl. Windows Search és már picit használhatóbb volt! De könyörgöm, halad a technika folyamatosan előre, és tényleg ilyen lassúnak kell lennie egy új gépnek? Régen ez nem volt probléma XP és Windows 7 esetén. Na de vissza térve a témához, ha Ön is gyorsítani szeretne, akkor nyugodtan vegyen SSD-t a gépébe, és most már újratelepítés nélkül is meg lehet oldani, úgynevezett klónozó programokkal!

SLC, MLC, TLC... mit jelentenek? Ahogy haladunk a korral, a fejlesztők folyamatosan újítanak a tárolás tekintetében. A céljuk az hogy minél több bitet tároljanak egy cellában, igaz ennek vannak hátrányai is. Ha bővebben akar olvasni a különböző tárolási technológiáról, akkor a következő linken tud!

 

 

                     HDD        vs     SSD főbb jellemzői:

Sebesség:     lassú           <     gyors (akár 30%-al)
Kapacitás:    nagy (Tb)    >     kicsi (Gb)
Élettartam:   8-10 év       >     3-5 év*
Fogyasztás:  kb 7 watt    <     kb 2 watt
Zaj:                   hangos       <     teljesen hang mentes!

*Természetesen sok mindentől függ az élet tartam, SSD-k esetében általában ez írás / olvasási ciklusban van megadva. Hogy pl 1.000.000 írás után megy tönkre az SSD, míg ez HDD esetén nincs meghatározva. De bizonyos dolgokkal lehet segíteni, az élettartam növelésen pl. a lapozó file ( pagefile) áthelyezzük egy másik HDD-re! Ha több tippet szeretne klikk ide….

Itt láthatnak egy össze hasonlító videót két teljesen egyforma gépről, de a bal oldaliban SSD míg a jobb oldaliban hagyomány HDD -van!

 

Laptop esetén vagy egy kisebb (120 Gb) vagy egy nagyobb (240 Gb) SSD-t kell venni, de ha ez drága Önnek, akkor elég egy 120 Gb-os, amiről a rendszer fut, a kiszedett HDD-t meg bele lehet tenni egy USB-s MOBIL RACK-be, így ezen tárolódnak a képek, videók stb. Vagy másik lehetőség az optikai meghajtó kiszerelése, és úgynevezett optibay keret beépítése, így 2 db winyónk lesz, amiből az egyik az SSD a másik a HDD!

PC esetén könnyebb dolgunk van, hisz ott több HDD-t lehet betenni, így a rendszernek be kell tenni az SSD-t, a többi HDD meg az adat tároló!

Amire még figyelnünk kell, az az írás / olvasási sebesség! Mert SSD és SSD között a tárolási technológia mellett (SLC, MLC, TLC), fontos hogy milyen gyorsan ír / olvas. Egy jónak mondható SSD az legalább 450-500 Mb/s -al ír / olvas!

Amennyiben felcsigáztuk, keressen minket bátran elérhetőségeink egyikén, segítünk Önnek is a legjobb SSD-t megvásárolni és akár beépíteni a gépébe!