Zsarolóvírus-fertőzés? Ez az ingyenes program gyógyír lehet ellene

A Bitdefender ingyenes programja segít pontosan meghatározni, hogy milyen zsarolóvírus támadta meg a számítógépet, sőt még a visszafejtéshez szükséges eszközt is letölti.

Egyre-másra érkeznek a hírek a különféle zsarolóvírusokról (nálunk is jó pár cikket olvashattak ezek támadásairól), úgy tűnik, sosem lesz ennek vége. És az sem túl biztató, hogy 2015 óta 750 százalékkal nőtt meg a ransomware-családok száma. Ideje volt tenni ellenük valamit, és a Bitdefender új eszköze reményt keltő.

Bitdefender Ransomware Recognition Tool egy ingyenes szoftver, amelyik elemzi a ransomware-t és a titkosított fájlmintákat, hogy megállapítsa, hogy milyen család tagja és azon belül milyen alverzójú a támadó, és amennyiben van gyógyír, azt eljuttatja a felhasználóhoz.

A Bitdefender azt szeretné, ha a pórul járt számítógépezők visszaszerezhetnék fájljaikat anélkül, hogy ezért fizetniük kellene, megpróbálva így minimalizálni a hackerek nyereségét. Arra is figyeltek, hogy a felhasználóknak minél egyszerűbb legyen a dolguk, ha az ingyenes programot használják. További segédprogramok kiadását is tervezik annak érdekében, hogy lefedjenek minden potenciálisan visszafejthető fertőzést.

Forráűs: hvg.hu